Mobil klíma – a kompromisszumos megoldás

Szerző: aug 3, 2021Hasznos információk0 hozzászólás

A kánikula beköszöntével sokakban felmerül az igény a klíma iránt, azonban sokak nincsenek abban a kivételes helyzetben, hogy split klímát szereltethessenek fel. Ennek oka lehet financiális, de akár olyan hétköznapi ok is, mint a bérelt lakás, vagy a műemlék jellegű lakás, amely Budapest belső kerületeiben jellemző. Az ilyen esetekben alkalmazható a mobil klíma, amit nem kell felfúrni, nem kell átalakítást végezni a lakáson, ráadásul közel annyiba kerül, mint egy split klíma beszereléssel. De valóban jó döntés a mobil klíma?

Megúsztuk a fúrást – mi ez a zaj?

A fúrás megúszásának viszont ára van. A hagyományos split klímáknál azért fúrunk, hogy a kültéri egységet össze tudjuk kötni a beltéri egységgel: 2 réz cső, kondenzvíz elvezetés és elektromos kábel (kommunikációs) összekötése történik ilyenkor. A klíma valódi munkáját a kültéri egységben található kompresszor végzi el. A kompresszoroknak pedig egy közös jellemzőjük van: hangosak. A mobil klíma felépítése nagyon egyszerűen vázolva annyi, hogy egy készülékbe rakják a külső és a belső egységet. Ezáltal valóban kellemes hideget fog fújni a szobába, de a működéssel járó zaj is érezhetően növekedni fog.

Ezzel sokan nem számolnak és kellemetlen felismeréshez vezet, hogy bár eddig a meleg miatt nem tudtak aludni, most a hangos mobil klíma miatt nem tudnak. Ezt mindenféleképpen érdemes átgondolni mielőtt megvásároljuk a klímát.

Kivezetés? Ki kell vágnom az ablakot?!

Újra visszatérünk a fúráshoz: amit megspórolunk a falfúrással azt bizony rá kell fordítanunk a kivezetésre. A klíma természetes velejárója, hogyha az egyik oldalon hűvös levegőt fúj ki, akkor a másik oldalon forró levegőt fog kifújni.  Tényszerű, hogyha nem vezetjük el ezt a forró levegőt, akkor egy cseppet sem fog lehűlni az otthonunk, ellenben jó magas lesz a villanyszámla. A kivezetésre több mód is van, a két legnépszerűbb az ablakkivágás, valamint az ablaktömítés. Az áruházakban beszerezhető mobil klíma készülékekhez minden esetben jár egy kivezető cső, amit rácsatlakoztatva a klímára ki tudjuk vezetni a meleg levegőt a külvilágba.

Ehhez ki kell vágnunk méretre az ablakot, hogy be tudjuk illeszteni a mobil klíma csövet, vagy vásárolunk kell egy ablak tömítést amelyet ráhelyezünk az ablak nyílására és beillesztjük a cső végét. Ez utóbbival sok panelben lakónak meggyűlt a baja, mivel a piacon kapható ablaktömítések nem mindegyike jó az ablakokra, így vagy kivágatják az ablakot, vagy valami köztes megoldást alkalmaznak, amelynek általában az alacsony hatásfok és a magas villanyszámla a végeredménye.

A mobil klíma további problémái

A mobil klíma nem tud egy egész lakást lehűteni, korlátozott a teljesítménye. Mivel mobil klímákat nem sokan vásárolnak és a szerelők sem foglalkoznak ezekkel, így az alkatrész utánpótlás sokkal körülményesebb, mint egy egyszerű split klíma esetében. Továbbá amíg a split klímában megoldott a kondenzvíz elvezetése, addig a mobil klímát manuálisan kell megszabadítanunk a víztől.

Kinek ajánlott a mobil klíma?

Ajánlani csak azoknak tudjuk, akiknek nincs más lehetőségük. Bérelt lakás, nyaraló, műemlék jellegű házak esetén jobb megoldás a semminél, azonban komoly kopromisszumokat kell kötni.

Miért jobb a split klíma?

A split klímák annyira halkak, hogy észre sem lehet venni a működésüket,  éjszaka minden gond nélkül tud mellettük aludni még a legrosszabb alvó is. Könnyen meg lehet oldani, hogy a nagyobb lakásokban mindenhol egyenletes hőmérséklet legyen, nem kell lekorlátozni a klímát egy helyiségre. A split klíma javítása könnyű, mivel nagyobb az alkatrész utánpótlás, valamint jól képzett szerelők vannak, akik ismerik a meghibásodásokat és könnyűszerrel javítják azokat. A split klímára csak egyszer kell nagyobb összeget költeni, onnastól fogva csak az éves karbantartást és tisztítást kell kifizetni. Okostelefonjával az újabb modelleket könnyen irányíthatja, akár már a munkahelyéről is be tudja állítani, hogy mire haza ér hány fok legyen a lakásban.

Megválaszolatlan kérdése maradt? Hívjon fel és segítünk!

Email

Küldjön
Üzenetet